Groen of wit?

Er is een nieuwe “groene” of beter gezegd “witte” kaart sinds 1 juli 2020.
De groene kaart is en blijft een officieel verzekeringsbewijs, maar, zoals je misschien al was opgevallen, wordt ze nu niet meer op groen papier gedrukt.

Deze maatregel werd ingevoerd door de CoB (Council of Bureaux) en geldt voor alle lidstaten van de organisatie (dit wil dus zeggen de staten of landen die vermeld zijn op de huidige groene kaart). De internationale verzekeringskaart is vanaf heden dus verplicht in zwarte letters op wit papier/witte achtergrond. 

Hieronder een voorbeeldje van de groene kaart.

Nieuwe groene witte kaart

Moet ik nu mijn groene kaart weggooien?

Neen! Het gebruik van groene kaarten op groen en wit papier is toegestaan tot 31 december 2021. Gedurende 18 maanden, in geval van een controle, kan je dus zowel op groen papier als op wit papier een groene kaart voorleggen. Op de jaarlijkse vervaldag van je verzekering zal je indien je nog een groene kaart had een nieuwe versie ontvangen.

Digitale “groene” kaart

Vanaf 01 juli 2020 zijn verzekeraars niet meer verplicht de kaart in papieren versie af te leveren. Een digitale versie is dus perfect geldig en goed voor de natuur.
Ga je met je wagen naar het buitenland? Druk dan voor de zekerheid je verzekeringsbewijs toch even af op wit papier. Het is mogelijk dat het elektronische formaat niet meteen wordt aanvaard in alle landen.

Niet meer dubbelzijdig

Vanaf september 2020 moet ook de achterkant van het verzekeringsbewijs worden aangepast. Deze moet in principe blanco worden. Het kan dus goed zijn dat je “groene” kaart er in de toekomst, buiten de witte kleur, ietsje anders zal uitzien. De inhoud blijft natuurlijk wel hetzelfde als voorheen.

Meer info

Meer info kan je ook terugvinden op de website van de FOD Economie: https://economie.fgov.be/nl/themas/financiele-diensten/verzekeringen/auto/auto-ba/bewijs-van-verzekering-de

Heb je een probleem met je verzekeringsbewijs? Neem dan contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.